Dala-Floda Värdshus  
 
Restaurangen
 
  Värdshuset Mat & Logi Konferens Kontakt Om oss Upplevelser Aktuellt
 
Restaurang   Rum   Priser och paketerbjudande    

Restaurang
KRAV-certifierat kök. Minst 90 % av våra råvaror är ekologiska! Certifiering Tre-KRAV-märken se Krav

Värdshuset är presenterat i White Guide. Guiden med Sveriges mest intressanta restauranger. Whiteguide

Vi är medlemmar i Slow Food Dalarna. Slow-Food

Lunch & Middag
Vi lagar till de som önskar äta - Förbokas alltid. Under lågsäsong krävs minst 8 personer för att köket ska öppna. Måndag - lördag serveras 1-4 rätter, pris 265 - 580 kr.

Lördag och söndag i vecka 8 och 9 har vi alltid lunchöppet kl 12-14.

Här följer ett EXEMPEL på en 4 rätters sommarmeny, kostnad 580 kr.

Förrätt: Nässelpolenta med stekt svartrot och parmesanost

Varmrätt: Brässerad lammlägg, ugnsstekt tomat, rödlök och palsternacka med örtsås.

Dessertostar: Ko- och getostar med syltad ingefära, fikonmarmelad och tunna hällbröd.

Dessert: Svartvinbärspaj med marängtäcke och hemgjord vaniljglass.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Gott och ekologiskt!

Baren invigs

Julmiddag med vilt eller lamm!

Ostar lokala och hemlagad marmelad

Vår mat lagas med omsorg
Utifrån de bästa råvaror från lokala bönder, ekologiska och/eller KRAV-märkta, lagas härlig mat med rena smaker. Köket serverar t.ex gärna lamm med grönsaker och potatis i olika former, allt från bonden i byn, men även mat i värdshusets tradition med kryddor från andra delar av världen.

Ekologiska råvaror gör skillnad. Kom och smaka vår goda mat!

Bonden i byn, Wålstedts, odlar grönsaker på de bördiga markerna längs Västerdalsälven. Vår mat är "Härodlad" till stor del, särskilt under sommaren. Wålstedts föder även upp lamm. I början av maj levereras de första gurkorna. Under högsommaren har vi tillgång till de flesta grönsaker, t.ex. broccoli, blomkål, spetskål, egenodlad zuccini, sallatsblad och kryddväxter mm. gott.

Restaurangen
I årets upplaga av White Guide finns delvis följande beskrivning: ...Getostfyllda krasseblad, toppade med färsgsprakande krasseblommor och en dressing på fläderblom är inte bara en balansakt mellan sötma och syra utan en rätt som smakar skir försommar...Men paret Ersson tar inte bara hand om oss gäster, utan har utvecklat en stor lyhördhet för råvarorna. Den jämtska rödingen är perfekt tillagad och sereras med ett potpurri av rotfrukter där varje smak plockas fram, utan att dominera, allt insmekt i en mild körvelsås. Och inte blir det sämre av att nästan allt som serveras är ekologiskt"

Jonases Bar
Äntligen fick vi till en bar i receptionen! Trångt och mysigt. Här serveras ekologisk öl, vin och sprit. Olika goda ekologiska whisky, cognac, calvados mm.

Naturliga Viner, Vin Nature
Hos oss kan Ni njuta av naturliga viner från ekologiska och biodynamiska odlingar i Frankrike, Italien, Österrike, Ungern och Spanien. "Vin utan skit" som vår leverantör säger. Det är vinmakare som odlar och gör vin i liten skala, som odlar ekologiskt eller biodynamiskt, handplockar och selekterar druvorna från vinstocken samt framställer viner utan tillsatser. Enbart små tillsatser av sulfit, svavel, kan finnas. Betydligt mindre mängder jmf. med EU:s gränsvärden. Det känns att vinerna är naturliga med mer smak av frukt, bär, jord, klimat, vinmakaren =terroir. Se Naturliga viner

Vårt ekologiska julbord
Mycket gott, traditionellt och ekologiskt. Nära 100 % av råvarorna är KRAV-märkta eller ekologiska. Kom till en härlig upplevelse och njutning för gom och öga.

Pris 580 kr. Barn 5-10 år 195 kr. Ungdom 11-16 år 290 kr. Fem rätters julmiddag inkl. kaffe och julgott serveras 3-4:e advent, fredag och lördag kl 18. För sällskap > 10 personer kan vi erbjuda andra dagar och tider efter önskemål.

Julmiddagen består av: en tallrik med sillar, en med kallskuret, en tallrik med julinspirerad varmrätt, en tallrik med ostar, marmelader och en desserttallrik. Middagen avslutas med en kopp kaffe / te och julgott. Goda vin och dryckespaket finns och även möjlighet att övernatta. Se nedan.

Slow Food
Slow Food-rörelsen har en tradition på Värdshuset som år 2001 mottog, som första restaurang i landet, det hedersamma diplomet från Slow Food i Italien. Sedan några år finns ett convivium, avdelning, i Dalarna. Rörelsen verkar bl.a. för att bevara den lokala kulinariska kulturen och rätten till njutning, respekten för den mänskliga livsrytmen och för ett harmoniskt förhållande mellan människan och naturen.

Slow Food har tre ledord: Gott, Rent och Rättvist!

På Värdshuset serveras en middagsmeny per kväll. Hos oss behöver man inte välja, vi väljer åt Er efter eventuella önskemål som vegetarisk mat, allergier etc. så klart. Vårt koncept med ekologiskt och "Härodlat" innebär att vi utgår från de råvaror vi får tag på, efter säsong. Vintertid serveras rotfrukter på alla möjliga vis, puré, chips, ugnsbakat, fritterat mm. Under sommaren kan vi frossa i tomater, grönsallad, broccoli, lökar mm. och de fantastiska KRAV-odlade jordgubbarna från Grangärde i juli.

Bryr Du dig om naturen och vad Du äter? Då blir Du nöjd hos oss!